Welk huidtype heb ik? Kom er hier achter en ontdek hoe snel jouw huid verbrandt.

Om voor goede bescherming van je huid te kunnen zorgen is het belangrijk om te weten welk huidtype je hebt. Het ene huidtype heeft namelijk net iets meer en vaker bescherming nodig dan het andere of reageert anders op zonnebrand. Vind hier uit welk huidtype jij hebt én hoe je er het beste mee om kan gaan in de zon!

Inhoudsopgave

  • Huidtype 1 – Zeer lichte huid
  • Huidtype 2 – Lichte huid
  • Huidtype 3 – Licht getinte huid
  • Huidtype 4 – Getinte huid
  • Huidtype 5 – Donkere huid
  • Huidtype 6 – Donkere huid + zwart haar
  • Tips

Huidtype 1 – Zeer lichte huid

Je hebt een zeer lichte huid, lichtblond of rossig haar en grijs/blauwe ogen. Vaak heeft dit huidtype ook sproeten, die extra naar de oppervlakte komen bij aanraking met zonlicht. Als je dit huidtype hebt verbrandt je zeer snel, al na 5 tot 10 minuten. Je wordt ook voornamelijk rood en amper bruin. Doordat er weinig natuurlijke bescherming (melanine/pigment) in je huid aanwezig is, is het van groot belang je huid goed te beschermen. Vaak en royaal smeren is het recept voor jouw huid. De SPF (Sun Protection Factor) moet tenminste 25-30 zijn.

Huidtype 2 – Lichte huid

Je hebt een lichte huid, blond tot donkerblond haar en blauwe tot groenblauwe ogen. Ook dit type verbrandt snel, na zo’n 10 tot 20 minuten. Door de beperkte aanwezigheid van melanine/pigment in je huid gaat bruin worden langzaam en vereist dit dus redelijk wat uren in de zon zitten. Dit is niet zo goed voor je en brengt gevaren in de vorm van huidkanker en huidveroudering met zich mee, dus pas hiermee op en smeer goed en veel in, met een SPF van tenminste 20-25.

Huidtype 3 – Licht getinte huid

Je hebt een licht getinte huid, licht- tot donkerbruin haar en vrij donkere groen tot bruine ogen. Je verbrandt niet zo snel als de eerste twee huidtypen en pas na zo’n 15 tot 25 minuten in de zon. Je wordt wel gemakkelijk bruin, maar bedenk dat bruin worden een herstelreactie van je huid is. Dat er weinig of geen verbranding optreedt betekent dus niet dat je huid geen schade oploopt. Smeer je huid in met een minimale SPF van 15-20 en zoals voor elk huidtype eigenlijk geldt: smeer regelmatig en royaal.

Huidtype 4 – Getinte huid

Je hebt een getinte huid, donker haar en donkerbruine ogen. Dit huidtype verbrandt eigenlijk amper en pas na zo’n 30 minuten in de zon. De huid is van nature al bruiner en zal ook snel donkerder worden in aanraking met de zon. De SPF die aangeraden wordt is 10-15. Je huid kan nog steeds schade oplopen, ook al is het vrij onzichtbaar, en dus blijft het advies om goed en herhaaldelijk in te smeren als je de zon in gaat.

Huidtype 5 – Donkere huid

Je hebt een donkere huid, donker tot zwart haar en donkere ogen. Je verbrandt in principe niet en bruint heel makkelijk. Als je dit huidtype hebt en op een plek woont waar de zonkracht/straling vrij laag is, loop je echter weer meer risico op verbranding; je huid is dan ondanks de donkerdere kleur niet gewend aan hoge zonkracht. Bovendien hoeft verbranding en bruining dus niet per se zichtbaar te zijn. Je kunt het ook voelen in de vorm van een prikkelend, heet gevoel in je huid. Blijf je huid dus ook met huidtype 5 goed beschermen met een SPF van gemiddeld 10.

Huidtype 6 – Donkere huid en zwart haar

Je hebt een donkere huid, zwart haar en donkere ogen. Voor jouw huidtype geldt hetzelfde als type 5: je verbrandt in principe niet maar in een leefomgeving met lage zonkracht loopt deze kans weer op. Je huid bruint heel gemakkelijk en een SPF van 5-10 is voldoende voor jouw huidtype. Ondanks dat je minder verbrandt kan je huid nog steeds schade oplopen, dus blijf alert op verbranding, bijvoorbeeld door je bewust te zijn van het prikkelende, hete gevoel zoals omschreven bij type 5.

Tips

Tot slot is het nog goed om te weten dat de snelheid van verbranding ook afhankelijk is van de zonkracht. Deze wordt vaak genoemd bij het weerbericht en bij een zonkracht vanaf 5/6 is het verstandig om extra goed op te letten en je huid beter te beschermen. De zonkracht is in de zomer hoger.
Tussen 12.00 en 15.00 in de zomer is de zonkracht zo sterk, dat het beter is even in de schaduw te blijven. Je bent hier echter niet vrij van verbranding of bruining, dus blijf wel smeren.
Ook verbrandt een natte huid sneller en tast water de beschermingslaag van zonnebrandmiddel aan. Ben je dus op het strand of bij een zwembad: in dit geval extra vaak en veel smeren.

Nu je je huidtype weet kun je je zongedrag en smeergedrag hierop aanpassen en ben jij klaar voor de zon. Geniet, maar wel bewust en met mate!

Aanbevolen blogs

Natuurlijke zonnebrandcrème vs. Chemische zonnebrandcrèmeLees blog »
Welk huidtype heb ik? Kom er hier achter en ontdek hoe snel jouw huid verbrandt.Lees blog »
Een gezonde bruine kleur van de zon bestaat nietLees blog »