Natuurlijke zonnebrandcrème vs. Chemische zonnebrandcrème

Als je je huid goed wil beschermen tegen de straling van de zon is de beste oplossing een goede zonnebrandcrème. Veel en vaak smeren voorkomt verbranding en schade aan de huid. Maar een product dat je vaak op je lichaam smeert moet behalve zijn werk goed doen ook niet schadelijk zijn voor je huid. We leggen hier de verschillen tussen natuurlijke (= minerale) en chemische zonnebrandcrème voor je uit, zodat je een goede keuze kunt maken.

Inhoudsopgave

  • Wat is chemische zonnebrandcrème?
  • Wat is natuurlijke zonnebrandcrème?
  • Wat zijn de voordelen van natuurlijke zonnebrand ten opzichte van chemische zonnebrand?

Wat is chemische zonnebrandcrème?

Zonnebrandcrème beschermt je huid tegen de zonnestraling door het gebruik van filters. Crème die gemaakt wordt met chemische of synthetische filters trekt je huid in en absorbeert daar de straling. Ze werken dus van binnen uit in je lichaam. Omdat ze de huid binnendringen trekken er ook allerlei chemische stoffen je lichaam in. Ondanks dat de stoffen die erin zitten zijn goedgekeurd, zijn er al jaren veel vragen bij de eventuele schadelijkheid ervan voor je lichaam. Zo zijn er onderzoeken die tonen dat deze stoffen je bloed en zelfs moedermelk kunnen binnendringen. Bovendien kunnen de stoffen die erin zitten huidirritatie veroorzaken én schadelijk zijn voor oceaan en koraal. Een paar van deze schadelijke stoffen kun je herkennen aan namen als oxybenzone, octocrylene en avobenzone. Je kunt dit vinden bij de ingrediënten op de verpakking van het product.


Ook gebeurt er nog iets heel onhandigs als de synthetische beschermingsmoleculen met zonlicht in aanraking komen: ze vallen weer uiteen. Behalve dus de troep die erin kan zitten, kan de werking van het product ook weer verloren gaan, juist onder invloed van de zon. Dat is nu juist waartegen je jouw huid wil beschermen!

Wat is natuurlijke zonnebrandcrème?

Een natuurlijke zonnebrandcrème maakt gebruik van een mineraal filter. De crème trekt niet je huid in, maar creëert een laagje reflecterende moleculen op je huid dat functioneert als een soort spiegel. De schadelijke straling kaatst weer van je huid af en zo voorkom je dat de straling je huid in gaat en schade aanricht in de vorm van verbranding (en uiteindelijk zelfs schade aan je DNA). Bovendien bestaat een natuurlijke zonnebrandcrème voornamelijk uit natuurlijke ingrediënten, in tegenstelling tot de chemische crèmes. De ingrediënten trekken dus sowieso al minder snel je lichaam in, maar het kan ook veel minder kwaad als ze wel intrekken. De samenstelling is vaak heel mild voor je huid en veel van de natuurlijke ingrediënten bevatten zelfs eigenschappen die goed en verzorgend zijn voor je huid!

Witte waas

Misschien maak je je nog zorgen om de witte waas die eventueel kan ontstaan bij het smeren met natuurlijke zonnebrandcrème. Omdat je een laagje óp de huid creëert, kan die welbekende witte waas ontstaan. Sommige producten gaan dit tegen door gebruik te maken van Nano deeltjes die de witte waas-moleculen opbreken. Het gevolg is echter dat delen van de ingrediënten, waaronder ook de niet zo gezonde Nano deeltjes, alsnog je huid kunnen binnentrekken. Het liefst vermijd je dus toch ook producten met Nano deeltjes. Veel bedrijven doen doorlopend onderzoek naar een manier om de witte waas te verminderen, met steeds meer succes. Ze ontwikkelen recepten met bestanddelen die zorgen voor een goede smeerbaarheid waardoor de waas maar eventjes te zien is of zelfs helemaal niet.

Wat zijn de voordelen van natuurlijke zonnebrand ten opzichte van chemische zonnebrand?

Het gebruik van natuurlijke heeft dus zoals je hebt kunnen lezen veel voordelen ten opzichte van chemische/synthetische zonnebrand.

Zo hoef je je geen zorgen meer te maken om eventuele troep die je op je huid smeert én je lichaam in kan trekken. Het bevat bovendien geen chemische stoffen meer die in de oceanen terecht komen als je met je ingesmeerde huid gaat zwemmen. Beter voor je lijf én beter voor de natuur!

Aanbevolen blogs

Natuurlijke zonnebrandcrème vs. Chemische zonnebrandcrèmeLees blog »
Welk huidtype heb ik? Kom er hier achter en ontdek hoe snel jouw huid verbrandt.Lees blog »
Een gezonde bruine kleur van de zon bestaat nietLees blog »