Hoe slecht is UV-straling nu echt voor je?

We houden er allemaal van: lekker bakken in de warme zon en een mooie gebruinde huid krijgen. Er wordt echter vaak gezegd dat de ultraviolette straling, of UV-straling, van de zon niet goed voor je is. Maar klopt dit wel? We hebben voor je uitgezocht hoe het precies zit, dus lees gauw verder.

Inhoudsopgave

  • Wat is UVA-straling?
  • Wat is UVB-straling?
  • Feiten & Fabels over UV-straling
  • Kan UV-straling door glas heen?

Wat is UVA-straling?

Ten eerste is het goed om te weten dat er verschillende soorten straling zijn, namelijk UVA-, UVB- en UVC-straling. De laatste, UVC, laten we even links liggen. Deze soort straling is wel schadelijk, maar komt niet door de ozonlaag heen en komt dus niet op onze huid terecht.
UVA-straling is de minst krachtige zonnestraling-soort. Op zich is het daarom de minst schadelijke straling voor je huid.

Zonlicht bevat echter wel 20 keer meer UVA- dan UVB-straling én dringt bovendien het diepst door in je huid, namelijk tot in de twee diepste lagen: de lederhuid (dermis) en het onderhuids bindweefsel (de diepste laag). Je hebt dit niet meteen door omdat UVA-straling zorgt voor een kortdurende en dus vaak niet-zichtbare bruining, maar omdat het zo diep in je huid doordringt, tast het wel je bindweefsel en zelfs je DNA aan. Het gevolg is dat je huid aan elasticiteit/soepelheid verliest en daardoor sneller oud wordt. Daarom zie je vaak dat mensen die veel in de zon hebben gezeten een meer gerimpelde en ‘stuggere’ huid hebben.


UVA-straling is ook de straling die het hele jaar door aanwezig is, ook in de winter en zelfs als het bewolkt is. Omdat je huid dus het hele jaar door kan worden blootgesteld aan UVA-straling, kun je je voorstellen dat de beschadiging vaak z’n gang kan gaan. Die twee diepste huidlagen doen bovendien ook nog langer over het herstellen van deze beschadiging. Op den duur kan het daarom een grote rol spelen bij het krijgen van huidkanker.

Wat is UVB-straling?

UVB-straling is een stuk krachtiger dan UVA-straling. In tegenstelling tot die laatste dringt het echter niet diep je huid binnen, maar bereikt het met name de opperhuid, de bovenste laag van je huid. Omdat het sterkere straling is zorgt UVB-straling echter wel veel sneller en eigenlijk direct voor schade aan de huid. Je huid maakt namelijk als reactie meer melanine aan, wat weer stimuleert om de cellen van je opperhuid dikker te maken ter bescherming. Meer melanine-aanmaak zorgt ook voor meer pigment/kleur en dat is de bruine kleur die je op je huid ziet verschijnen tijdens of na het zonnen. Je huid maakt dus een beschermingslaagje aan tegen de zon-verbranding. Dit laagje is echter niet sterk genoeg om je echt goed te beschermen. De schade blijft dus aanhouden en uitbreiden als je langdurig zonder bescherming in de zon blijft zitten.

“UVB-straling draagt bij aan de verhoogde kans op huidkanker”


UVB-straling is de straling waarvoor het meest wordt gewaarschuwd in de zomer. Hij is dan ook op z’n sterkst en UVB is daarom de straling die zorgt voor de meeste directe verbranding van je huid. Ook UVB-straling draagt bij aan de verhoogde kans op huidkanker, maar wel in iets mindere mate dan UVA omdat het minder ver je lichaam binnendringt.

Feiten & Fabels over UV-straling

Temperatuur/warmte heeft niets te maken met de kracht van de zon en dus de straling. De zonnestralen kun je eigenlijk opdelen in drie stukjes: het licht dat te zien is, de warmte die je kunt voelen en dan die UV-straling die eigenlijk zowel niet te zien als te voelen is. De UV-straling is het schadelijke gedeelte, maar heeft dus verder niets te maken met de warmte die je voelt.
Ook de lampen in je huis verspreiden UV-straling/ultravioletlicht. Dit kan zowel UVA- als UVB-straling zijn. Maar je hoeft je geen zorgen te maken: de hoeveelheid straling is veel kleiner dan bijvoorbeeld bij de straling van de zon.

Kan UV-straling door glas heen?

Ja! UVB-straling, de straling waarvan je het snelst verbrandt, kan niet door glas heen, maar UVA, de straling die het hele jaar aanwezig is, wel! Je bent dus achter glas niet per se beschermd tegen UV-straling. Juist omdat het om UVA-straling gaat is het extra verraderlijk. De schade van UVA-straling gebeurt dus namelijk dieper in je huid en laat langere schade achter.

Het mag duidelijk zijn dat er serieuze gevaren zitten aan UV-straling en dat deze straling van de zon dus slecht voor je kan zijn. Het gaat er vooral om hoe lang je in de zon zit en of je huid wel of niet beschermd is. Bescherm jezelf dus goed en houd te tijd in de zon kort!

Aanbevolen blogs

Natuurlijke zonnebrandcrème vs. Chemische zonnebrandcrèmeLees blog »
Welk huidtype heb ik? Kom er hier achter en ontdek hoe snel jouw huid verbrandt.Lees blog »
Een gezonde bruine kleur van de zon bestaat nietLees blog »