De gevaren van de zonnebank

Als je graag een zongebruinde huid hebt, lig je in de zomer vast vaak uitgebreid in de zon. Wanneer het winter wordt voeg je hier wellicht nog een regelmatige sessie onder de zonnebank aan toe. Inmiddels is bekend dat de zonnebank slecht voor je huid en lichaam is. Maar hoe gevaarlijk is het nu precies en waarom is de zonnebank slecht voor je? En wat is het verschil met zonnen in de zon? We leggen het je graag uit.

Inhoudsopgave

  • Hoe ongezond is de zonnebank?
  • Wat maakt de zonnebank slecht?
  • Is de zonnebank minder slecht dan de zon?
  • Kan je gezond bruin worden zonder de zon?

Hoe ongezond is de zonnebank?

Ook ‘mooi bruin worden’ is ongezond. De bruine kleur is namelijk een waarschuwing van je lichaam. Het is een proces van je huid om zich te beschermen tegen teveel straling, Uv-straling in dit geval. Je huid start na contact met de zon of zonnebank een ontstekingsproces om je huid te beschermen tegen verdere verbranding: dit is de bruine kleur die je huid laat zien! De donkerdere kleur maakt het moeilijker voor de Uv-straling om je huid nogmaals binnen te dringen en verder aan te tasten. Deze ‘bescherming’ is wel van korte duur. Het mag dus duidelijk zijn dat je huid in eerste instantie niet gemaakt is om te zonnen.

De gezondheidsraad

Daarnaast is er veel onderzoek gedaan naar het verband tussen UV-straling (zon en zonnebank) en een grotere kans op huidmelanomen (kortgezegd huidkanker) en is sinds 2009 het gebruik van bruiningsapparatuur/zonnebank door de Gezondheidsraad gekenmerkt als “kankerverwekkend voor mensen”. Hiervoor was dit nog “waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen”.

Wat maakt de zonnebank slecht?

In het specifieke geval van de zonnebank of bruiningsapparatuur is er nog iets anders aan de hand. Er wordt gebruik gemaakt van een hogere stralingshoeveelheid waardoor je veel sneller de gebruinde kleur bereikt dan in de zon. Dit is natuurlijk precies de reden dat je onder de zonnebank gaat: snel en wanneer je maar wil bruin worden. Toch kun je je misschien voorstellen dat juist die hogere dosering van straling van een zonnebank slecht is voor je huid. De ‘aanval’ op je huid gaat veel sneller en is intenser.

Is de zonnebank minder slecht dan de zon?

In toevoeging op die schadelijkheid van zowel de zon als bruiningsapparatuur/zonnebanken moet nog wel gezegd worden dat een beperkte mate van straling juist wel goed is voor je huid. We kennen dit onder de naam vitamine D. Deze vitamine zorgt onder andere voor een goede werking van je spieren en voor het behoud van stevige botten en tanden. Je lichaam heeft dit nodig en een bepaalde mate van Uv-straling-opname is dus zeker wel goed voor je. Ook in de straling van zonnebanken zit deze zogeheten UVB-straling, die zorgt voor de opname van vitamine D, echter is de hoeveelheid zo weinig dat het niet opweegt tegen de schadelijkheid. De zonnebank is dus zeker niet beter voor je dan de zon. Je moet er dus zelfs voorzichtiger mee zijn.

Kan je gezond bruin worden zonder de zon?

Het simpele antwoord hierop is ‘Nee’. Je kunt niet gezond bruin worden zonder de zon. Bruin worden van de zon zelf brengt dus al gevaren met zich mee en is zeker niet altijd gezond te noemen; het gebruik van bruiningsapparatuur om dat bruine kleurtje te bewerkstelligen is zelfs nog een paar stappen slechter voor je. De snelheid waarmee je huid wordt aangevallen onder de zonnebank is niet tegen te houden en de eventuele voordelen wegen dus niet op tegen de nadelen. Het gezondst blijft het om je dagelijkse wandeling buiten te maken en op die manier met mate je vitamine D op te nemen.
Wees je dus bewust van de gevaren, vermijd de zonnebank en geniet met mate van de zon.

Aanbevolen blogs

Natuurlijke zonnebrandcrème vs. Chemische zonnebrandcrèmeLees blog »
Welk huidtype heb ik? Kom er hier achter en ontdek hoe snel jouw huid verbrandt.Lees blog »
Een gezonde bruine kleur van de zon bestaat nietLees blog »